Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród wielu opcji, jakie daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Polakom włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne włoskie posiłki
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do tej potrawy. jemy w restauracji Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, focaccia, ravioli i szeroki wybór słodyczy – np. granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film