Każda kuchnia charakteryzuje się osobistymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz łatwa. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są nadzwyczaj cenione na całym globie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone na ogół z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak schematycznych pierogów ruskich czy także żadnych innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, specyficznych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak po raz kolejny na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak faktycznie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film